Παρασκευή 27 Απριλίου 2007

Κλειστή -ακόμη- η Μονάδα Νεογνών!

“Ακάλυπτες επιταγές” τα “μεγάλα λόγια” από Ν. Κακλαμάνη, Γιαννόπουλο, Διοίκηση
Από μελέτη των δύο ΜΕΝΝ του Ηρακλείου συμπεραίνεται ότι τα νεογνά της Δυτικής Κρήτης που διακομίσθηκαν σε αυτές είχαν τη χειρότερη γενική κατάσταση κατά την είσοδό τους, μεγαλύτερη νοσηρότητα, θνητότητα, μέσο όρο νοσηλείας και περισσότερες απώτερες επιπλοκές!
Όλο αυτό το διάστημα τα προβληματικά νεογνά μεταφέρονται στο Ηράκλειο υπό απαράδεκτες συνθήκες. Όπως αναφέρει ο διευθυντής της Μονάδας Νεογνών “οι κραδασμοί και οι αναταράξεις της καμπίνας του ασθενοφόρου είναι κάτι το τρομακτικό. Το νεογνό επί δύο και ώρες χτυπιέται σαν το χταπόδι στα βράχια, ενώ τα χαρτιά λένε: Προσοχή! «Μην το ακουμπάς»”!

Παλινωδίες, καθυστερήσεις, μεγαλεπήβολα σχέδια που φαίνεται, μάλιστα, ότι περιελάμβαναν ακόμη και το ενδεχόμενο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (!) συνθέτουν το σκηνικό της υπόθεσης την τελευταία διετία, που αφορά τη μη λειτουργία μέχρι σήμερα Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Νοσοκομείο Χανίων. Όχι ότι δεν υπάρχουν ευθύνες και παλιότερα. Άλλωστε, η δημιουργία ΜΕΝΝ στα Χανιά αποτελεί ανεκπλήρωτο στόχο πολλών ετών. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, το αίτημα άρχισε να ωριμάζει μετά τη μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου στο νέο κτίριο, στις Μουρνιές.

Τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια; Ουσιαστικά τίποτα, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ποιος δεν θυμάται τον πρώην υπουργό Νικήτα Κακλαμάνη να δηλώνει από τα Χανιά, στις 21 Ιανουαρίου 2005 ότι στόχος είναι η λειτουργία της Μονάδας τον Μάιο του ίδιου χρόνου;

Η δήλωσή του, τότε, ήταν σαφής, κατά την επίσκεψή του στο ίδρυμα: “Είναι ένα καλό νοσοκομείο το οποίο έχει το γνωστό πρόβλημα του μειωμένου αριθμού προσωπικού κυρίως νοσηλευτικού και ομόφωνα αποφασίσαμε ότι άμεση προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει η νεογνολογική κλινική. Ήδη οι θέσεις δύο γιατρών έχουν προκηρυχθεί και συναποφασίσαμε όλοι μαζί να δρομολογήσουμε και κάποιες άλλες ενέργειες, ώστε μέχρι τέλος Μαΐου να λειτουργήσει το νεογνολογικό τμήμα”.

Ωστόσο, τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Διοίκησης του ιδρύματος και του Διευθυντή της Μονάδας “ναυάγησαν”, αφού ακόμη και η νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης -που φέρει τις δικές της πολύ μεγάλες ευθύνες στο συγκεκριμένο ζήτημα- είδε τελικά ότι η λειτουργία μιας Μονάδας με... 42 κρεβάτια (!), αντί για 7, όπως προβλεπόταν αρχικά, αποτελεί... “μαξιμαλιστικό”, “εξωπραγματικό” στόχο.
Έως ότου συμβεί αυτό, όμως, χάθηκε εξαιρετικά πολύτιμος χρόνος, αφού όλο αυτό το διάστημα τα προβληματικά νεογέννητα οδηγούνταν στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα, υπό απαράδεκτες συνθήκες.

Όπως ο ίδιος ο διευθυντής της ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου Χανίων Γιάννης Τσουκαλάς έχει επισημάνει από τις 9 Οκτωβρίου 2006 με έγγραφό του προς τον διοικητή του ιδρύματος Μάρκο Καραβιτάκη, τους διευθυντές των Υπηρεσιών του ιδρύματος, αλλά και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, “οι κραδασμοί και οι αναταράξεις της καμπίνας του ασθενοφόρου είναι κάτι το τρομακτικό. Το νεογνό επί δύο καί ώρες χτυπιέται σαν το χταπόδι στα βράχια, ενώ τα χαρτιά λένε: Προσοχή! «Μην το ακουμπάς»”!

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι πέρα από τις πολιτικές ευθύνες και σκοπιμότητες άμοιρος ευθυνών δεν είναι και ο ίδιος ο κ. Τσουκαλάς, ο οποίος, ζητώντας... τον ουρανό με τ’ άστρα, προφορικώς και εγγράφως (δεκάδες οι αναφορές του) οδηγούσε συνεχώς σε ναυάγιο την υπόθεση.
Όσον για τον ρόλο της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Κρήτης στο συγκεκριμένο θέμα; Η σιωπή -επισήμως- τόσο από την προηγούμενη όσο και από σημερινή Διοίκηση για τις ενέργειες του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Χανίων είναι προφανές ότι μπορεί να εκληφθεί ως ενόχληση.


“ΣΤΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ”

Τι συμβαίνει στα Χανιά τα τελευταία χρόνια; Σύμφωνα με τους κ.κ. Καραβιτάκη και Τσουκαλά (γραπτές εισηγήσεις) τα εξής:
“Στη Δυτική Κρήτη κατά το 2003 γεννήθηκαν 2.450 νεογνά (ΕΣΥ). Απ’ αυτά 123, τις πρώτες ώρες της ζωής τους, έκαναν το πρώτο τους ταξίδι, (διακομίσθηκαν στο Ηράκλειο) με συνθήκες ηρωικές μεν αλλά όχι πρέπουσες και ιδανικές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα Χανιά: Μεταφέρονται επίσης και νεογνά ηλικίας 3 - 30 ημερών (μετά την έξοδό τους από το μαιευτήριο) στις ΜΕΝΝ Ηρακλείου λόγω διαφόρων παθήσεων. Ο αριθμός τους φθάνει περίπου τα 30 ανά έτος. Επιπλέον στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου μας νοσηλεύονται περίπου κατ’ έτος άλλα 50 νεογνά πάσχοντα από διάφορα νοσήματα. Από αυτά αρκετά είναι μεγαλύτερα ή ίσα των 10 ημερών. Πιστεύουμε ότι ανάλογοι αριθμοί ισχύουν και για το Νομό Ρεθύμνου. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι μεμονωμένοι θάνατοι νεογνών κατά τη διακομιδή τους προς Ηράκλειο.

Από μελέτη των δύο ΜΕΝΝ του Ηρακλείου συμπεραίνεται ότι τα νεογνά της Δυτικής Κρήτης που διακομίσθηκαν σε αυτές είχαν τη χειρότερη γενική κατάσταση κατά την είσοδό τους, μεγαλύτερη νοσηρότητα, θνητότητα, μέσο όρο νοσηλείας και περισσότερες απώτερες επιπλοκές.
Μερικές φορές οι ΜΕΝΝ του Ηρακλείου έχουν δηλώσει πληρότητα με αποτέλεσμα τα νεογνά να διακομίζονται στην Αθήνα. Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Εταιρείας έχει διαπιστωθεί ότι οι γεννήσεις πρόωρων με βάρος κάτω από 1.500 γραμμάρια αυξάνει σταθερά κατ’ έτος σε εθνικό επίπεδο.

Τέλος, έχουμε πληροφορηθεί ότι η ΕΛΕΠΑΠ Χανίων έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών προς αποκατάσταση απ’ όλες τις άλλες ΕΛΕΠΑΠ της χώρας μας. Αυτό νομίζω ότι είναι στίγμα για τη Δυτική Κρήτη”!

Τα “Χ.Ν.” παρουσιάζουν σήμερα το χρονικό της υπόθεσης -τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο- που αφορά τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, αποκαλύπτοντας άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία μέσω των πρακτικών των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Νοσοκομείου Χανίων, αλλά και μέσω εγγράφων (εσωτερική αλληλογραφία) Διοίκησης - Υπηρεσιών, με την επισήμανση ότι παρά τις υποσχέσεις, τις δεσμεύσεις και τα... μεγάλα λόγια η Μονάδα δεν λειτουργεί μέχρι και σήμερα, γεγονός που μόνο ως απαράδεκτο μπορεί να κριθεί.


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Χανίων, στις 24 Οκτωβρίου 2005, ο διοικητής του ιδρύματος Μάρκος Καραβιτάκης -με γραπτή του εισήγηση- αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους “είναι επιτακτική ανάγκη” να λειτουργήσει Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Σημειώνει ότι “ο χώρος που διατίθεται για την ανάπτυξη της ΜΕΝΝ είναι αυτός που προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό του Νοσοκομείου και επιπλέον προτείνεται να παραχωρηθεί ο συνεχόμενος χώρος του σηπτικού Γυναικολογικού Χειρουργείου, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ έως τώρα”.
Ο κ. Καραβιτάκης αναφέρει ότι “η παραχώρηση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντού της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής, μετά από εισήγηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Χανίων”.

Φτάνοντας στην... ταμπακιέρα, ο κ. Καραβιτάκης τονίζει ότι “ο διατιθέμενος χώρος είναι τέτοιος που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, για πρώτη φορά στη χώρα μας, η μοναδική ΜΕΝΝ σε όλη την επικράτεια με διεθνή στάνταρντς.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Καραβιτάκης εκφράζει την επιθυμία να λειτουργήσει μία Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, που όμοιά της δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται χρόνο και πολύ χρήμα, την ίδια ώρα που, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η ΜΕΝΝ “είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει”!

Η συνεδρίαση ολοκληρώνεται με το Δ.Σ. να εγκρίνει ομόφωνα την παραχώρηση του χώρου του σηπτικού Γυναικολογικού Χειρουργείου για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2005 ο διοικητικός διευθυντής Γιάννης Κυπραίος θέτει υπόψιν του Δ.Σ. του Νοσοκομείου έγγραφο του διευθυντή της ΜΕΝΝ Γιάννη Τσουκαλά, το οποίο -όλως... τυχαίως- έχει ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο με τη γραπτή εισήγηση του κ. Καραβιτάκη (24/10/2005).
Στη συνέχεια τίθεται το θέμα της επέκτασης της ΜΕΝΝ και τελικά το Δ.Σ. αποφασίζει -και πάλι ομόφωνα- ότι η δυναμικότητα της Μονάδας θα είναι 42 κλίνες!!! (30 θέσεις + 2 απομονώσεις + 10 κλίνες θαλάμου σταθεροποίησης, λόγω ύπαρξης Μαιευτικής Κλινικής).

Από ’κει, δηλαδή, που ο αρχικός στόχος ήταν να αναπτυχθεί το ταχύτερο δυνατόν η ΜΕΝΝ με επτά κρεβάτια (θερμοκοιτίδες), ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και τα νεογέννητα να μην καταλήγουν υπό απαράδεκτες συνθήκες στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα έχοντας υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου δείχνει ν’ αγνοεί την πραγματικότητα και βάζει... πλώρη για την υλοποίηση μεγαλεπήβολων στόχων, που είναι αμφίβολο αν θα καταστεί δυνατή η υλοποίησή τους.

Παράλληλα, το Δ.Σ. αποφασίζει να ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για να προχωρήσει το έργο (μόνο τα κτιριακά, αφού για τον ιατρικό εξοπλισμό απαιτούνται επιπλέον πιστώσεις), σε μία περίοδο που σε όλη τη χώρα κονδύλια -και στον τομέα της υγείας- από εθνικούς πόρους δίδονται, ως γνωστόν, με το... σταγονόμετρο.

Το εκπληκτικό είναι ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 24ης Οκτωβρίου 2005 είχε επισημανθεί ότι για τη στελέχωση της ΜΕΝΝ, και τη λειτουργία της σε “Γ” επίπεδο, απαιτείται η πρόσληψη (σε 2 - 3 χρόνια) 13 ακόμη γιατρών (σήμερα υπάρχουν μόνο 3), καθώς και η πρόσληψη 55 νοσηλευτριών!
Ουσιαστικά, δηλαδή, το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Χανίων ζητά να δημιουργηθεί μία Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών που όμοιά της δεν υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ενδεχομένως και στα Βαλκάνια. Πόσες πιθανότητες υλοποίησης έχει μια τέτοια πρόταση; Μηδενικές, όπως αποδείχθηκε. Απλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αρκετά παιδιά, σε αυτό το διάστημα, χρειάστηκε να μεταφερθούν, υπό εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα.

Ωστόσο, η Διοίκηση του Νοσοκομείου δείχνει να πιστεύει ότι η εξωπραγματική πρόταση μπορεί να υλοποιηθεί. Το Δ.Σ. αποφασίζει, μάλιστα, ομόφωνα, στις 12 Δεκεμβρίου 2005, ότι “η πλήρης ανάπτυξη της ΜΕΝΝ” (σ.σ. με 42 κρεβάτια και 55 νοσηλεύτριες!) “του Νοσοκομείου Χανίων, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος του 2007”.

Ευθύνες φέρει και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, το οποίο από τη μια ζητά την άμεση, αλλά και την... πλήρη λειτουργία της ΜΕΝΝ, χωρίς ουσιαστικά να ξεκαθαρίζει τι εννοεί με τον όρο πλήρη. Επτά κρεβάτια, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό; Τριάντα κρεβάτια; Σαράντα δύο κρεβάτια; Αν υποθέσουμε ότι ταυτίζεται με τη θέση της Διοίκησης, πώς είναι δυνατόν να ζητά άμεση λειτουργία, όταν για την πλήρη λειτουργία της Μονάδας απαιτείται χρόνος και χρήμα, που ουδείς γνωρίζει αν θα καταβληθεί τελικά από το Υπουργείο; Τι πρόβλημα θα υπήρχε αν η Μονάδα λειτουργούσε με δύο, τρία ή επτά κρεβάτια αρχικά, για να γλυτώνουν τα προβληματικά νεογνά, και εν συνεχεία γίνονταν προσπάθειες για την αναβάθμιση - επέκτασή της.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2005, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Χαρίτων Παπαδάκης, με έγγραφό του προς τη Διοίκηση, τονίζει ότι “είναι επιτακτική ανάγκη πλέον η άμεση και πλήρης λειτουργία της ΜΕΝΝ στο Νοσοκομείο Χανίων, προκειμένου να νοσηλεύονται τα προβληματικά νεογνά, πρόωρα και τελειόμηνα της Δυτικής Κρήτης”.

Ο κ. Παπαδάκης σημειώνει ότι “το Επιστημονικό Συμβούλιο προτείνει γι’ αυτό να γίνουν όλες οι απαραίτητες από τους αρμόδιους, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης ανάπτυξή της, το συντομότερο δυνατόν, για να σταματήσει επιτέλους η απώλεια και οι πολλαπλές αναπηρίες σε πάρα πολλά παιδιά της Δυτικής Κρήτης, που η μη λειτουργία της έχει σαν συνέπεια”.

Μνημείο... ασάφειας και ευχολογίων θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο έγγραφο.


ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ
Η πρώτη... ανώμαλη προσγείωση της Διοίκησης στα μεγαλεπήβολα σχέδιά της έρχεται στις 11 Ιανουαρίου 2006. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με έγγραφό της προς το Δ.Σ. του ιδρύματος τονίζει σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου 2005 στο Νοσοκομείο Χανίων, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου που συμμετείχαν σε αυτήν είχαν θέσει ως προϋπόθεση για την αναβάθμιση - επέκταση της ΜΕΝΝ τη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου σκοπιμότητας που θα τεκμηρίωνε την αναγκαιότητα αναβάθμισης της Μονάδας. Το σχέδιο αυτό θα έπρεπε να εγκριθεί από την αρμόδια ΔΥΠΕ Κρήτης, τόνιζε στο έγγραφό της η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, επισημαίνοντας, παράλληλα, το εξής, άκρως ενδιαφέρον: “Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος, παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε εάν έχει συνταχθεί το ανωτέρω σχέδιο σκοπιμότητας”!

Ενώ, δηλαδή, όλοι τονίζουν ότι η λειτουργία της ΜΕΝΝ αποτελεί “επιτακτική ανάγκη”, δύο μήνες μετά τη σύσκεψη, όπου τέθηκαν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της Μονάδας, το υπουργείο δεν έχει στα χέρια του τη βασικότερη προϋπόθεση, που είναι το επιχειρησιακό σχέδιο (μελέτη) σκοπιμότητας! Εκπονήθηκε το σχέδιο; Και αν ναι γιατί δεν εστάλη στο Υπουργείο;

Το θέμα θέτουν με ερώτησή τους στη Βουλή, τον Ιούλιο του 2006, οι βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης και Νίκος Χριστοδουλάκης. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρουν, “στις 11 Ιουλίου 2006, κατά την επίσκεψή μας στο Νοσοκομείο, έκπληκτοι ακούσαμε τον Διοικητή να μας διαβεβαιώνει ότι εστάλη αμέσως στη ΔΥΠΕ η μελέτη σκοπιμότητας και αναμένει τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου, το οποίο μας διαβεβαιώνει ότι... ουδέν γνωρίζει”.


ΣΔΙΤ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ;

Στις 3 Απριλίου 2006 ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Χανίων Κυριάκος Πολυζωίδης αποστέλλει έγγραφο για το θέμα της ΜΕΝΝ στον διοικητή του ιδρύματος Μάρκο Καραβιτάκη. Όσα αναφέρονται στο έγγραφο είναι άκρως αποκαλυπτικά.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πολυζωίδης επισημαίνει ότι “θα πρέπει ν’ απαντηθεί αν πράγματι ο στόχος της αναβάθμισης - επέκτασης της ΜΕΝΝ αποτελεί προτεραιότητα των προϊσταμένων αρχών και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας, προκειμένου ως Τεχνική Υπηρεσία να ενεργήσουμε αναλόγως”.

Ο κ. Πολυζωίδης τονίζει επίσης ότι “θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν υφίσταται ακόμη θέμα δωρεάς, χορηγίας, κ.λπ. από μη κρατικό φορέα, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ώστε να προγραμματιστούν οι αντίστοιχες ενέργειας της Υπηρεσίας μας”.
Τι εννοεί ο κ. Πολυζωίδης; Ότι ενδέχεται ο Διοικητής του Νοσοκομείου να σχεδιάζει την αναβάθμιση - επέκταση της ΜΕΝΝ, έχοντας ως στόχο να επιτευχθεί αυτό μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ); ΣΔΙΤ σε Νοσοκομείο; Γνωρίζει, άραγε, το θέμα, τη δεδομένη στιγμή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου;


Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η απάντηση του κ. Καραβιτάκη στον κ. Πολυζωίδη για το συγκεκριμένο θέμα. Στη διάρκεια της έρευνας, βρήκαμε όμως κάτι εξίσου ενδιαφέρον, που επιβεβαιώνει τα όσα σαφώς φαίνεται ότι υπονοεί περί ΣΔΙΤ ο κ. Πολυζωίδης στο έγγραφό του.

Σε πρακτικό της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, στις 12 Δεκεμβρίου 2005, επισημαίνονται τα εξής: “Ο Διοικητής θέτει υπό του Διοικητικού Συμβουλίου το αριθμ.16801/22-11-05 έγγραφο του διευθυντή της ΜΕΝΝ κ. Τσουκαλά, το οποίο έχει ως εξής: «Προκειμένου να επιδοθεί φάκελος της υπό ίδρυσης ΜΕΝΝ στην κεντρική Διοίκηση της ΑΤΕ” (σ.σ. Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος!!!) “πρέπει να καθοριστεί Επιτροπή, η οποία, κατά την άποψή μας θα ήταν καλό να αποτελείται απ’ όλους τους εκπροσώπους του Νομού Χανίων και πιθανόν και του Νομού Ρεθύμνου”.

Το Δ.Σ. αποφάσισε τότε -και πάλι ομόφωνα- τη συγκρότηση Επιτροπής, “η οποία θα επιδώσει τον φάκελο της υπό ίδρυση ΜΕΝΝ στην κεντρική Διοίκηση της ΑΤΕ”. Η Επιτροπή αποτελείται από τους: Μάρκο Καραβιτάκη, διοικητή και πρόεδρο του Δ.Σ., Τσουκαλά Γιάννη, διευθυντή ΜΕΝΝ, Παπαδάκη Χαρίτωνα, πρόεδρο Επιστημονικού Συμβουλίου, Νταουκάκη Μανώλη, διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας. Τι έγινε, άραγε, με το συγκεκριμένο θέμα;

“ΑΔΕΙΑΣΜΑ” ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ

Η ακόμη μεγαλύτερη, δεύτερη και οριστική... ανώμαλη προσγείωση για τη Διοίκηση του Νοσοκομείου σημειώνεται κατά την επίσκεψη στο ίδρυμα του υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θανάση Γιαννόπουλου, στις 12 Φεβρουαρίου 2007.

Αναφερόμενος στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι “θα βρούμε την καλύτερη λύση για να λειτουργήσουμε τη μονάδα σε «Β» επίπεδο” (σ.σ. και όχι σε «Γ» επίπεδο, όπως επιθυμούσε η Διοίκηση).

Εν συνεχεία, ο κ. Γιαννόπουλος αδειάζει πλήρως τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, λέγοντας ότι “οποιαδήποτε μαξιμαλιστικά προγράμματα δημιουργίας μιας μονάδας εντατικής θεραπείας 30 κλινών” (σ.σ. ακόμη και ο κ. Γιαννόπουλος φαίνεται να αγνοεί ότι η ΜΕΝΝ θα έχει συνολικά 42 κλίνες) “καταλαβαίνετε ότι είναι εξωπραγματικά όχι από πλευράς κόστους υποδομής αλλά επειδή δεν έχουμε τόσο μεγάλη νοσηρότητα νεογνών”.
Άρα; Επιστροφή στον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε επτά κρεβάτια.

Ο κ. Γιαννόπουλος υποστηρίζει πως “μια μονάδα «Γ» επιπέδου θα ήταν σε μεγάλο βαθμό ανενεργή, ενώ η μονάδα επιπέδου «Β» επαρκεί για τους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης, ενώ αν χρειαστεί φροντίδα σε τρίτο επίπεδο τα νεογνά θα μεταφέρονται στο ΠΑΓΝΗ ή στο Βενιζέλειο στο Ηράκλειο”.
Ο Υφυπουργός Υγείας “αδειάζει” και τον διευθυντή της ΜΕΝΝ Γ. Τσουκαλά, λέγοντας τα εξής: “Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος διευθυντής από κάποια αγωνία ενδεχομένως, μπορεί να βάζει ορισμένα θέματα που όπως προέκυψε από τη διεξοδική συζήτηση που έγινε και από τον συνάδελφο, σύμβουλο επί θεμάτων νεογνολογίας, δεν είναι τόσο πολύ βάσιμα”.

Τέλος, προσδιορίζοντας χρονικά το πότε θα λειτουργήσει η μονάδα , ο κ. Γιαννόπουλος ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα σ’ ένα δίμηνο.
Την επομένη (13 Φεβρουαρίου 2007) συνεδριάζει εκτάκτως το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Χανίων. Αποφασίζει ομόφωνα να... αναιρέσει, ουσιαστικά, όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του και να ακολουθήσει κατά γράμμα τις εντολές του κ. Γιαννόπουλου για τη ΜΕΝΝ. Συγκεκριμένα το Δ.Σ. “εγκρίνει τη λειτουργία της ΜΕΝΝ εντός δύο μηνών στον υπάρχοντα χώρο, η οποία θα νοσηλεύει νεογνά που έχουν ανάγκη παροχής ιατρικής φροντίδας δευτέρου επιπέδου”.

Τρεις ημέρες αργότερα, σε νέα συνεδρίαση, το Δ.Σ. αποφασίζει ομόφωνα ότι θα πρέπει να γίνει γνωστό στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ότι προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα, εντός δύο μηνών -σύμφωνα, δηλαδή, με την εξαγγελία Γιαννόπουλου- η ΜΕΝΝ, θα πρέπει να προσληφθούν ακόμη: 2 επιμελητές Β’ Παιδιατρικής με εξειδίκευση στη Νεογνολογία (η μία θέση έχει προκηρυχθεί και βρίσκεται στη διαδικασία της κρίσης), 2 επικουρικοί παιδίατροι, 3 μαίες, 7 νοσηλεύτριες (3 ΤΕ και 4 ΔΕ), 4 βοηθοί θαλάμων ΥΕ, 2 ηλεκτρονικοί ΤΕ και 3 καθαρίστριες ΥΕ.


ΑΝΕΝΕΡΓΗ Η ΜΟΝΑΔΑ
ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ


Οι δύο μήνες περνούν, αλλά η Μονάδα δεν τίθεται σε λειτουργία.
Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Νοσοκομείο Χανίων, στις 19 Απριλίου 2007, δεν έχει τίποτα να προσφέρει σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Μονάδας.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Αβραμόπουλος αρκέστηκε σε υποσχέσεις. “Δεν αρκεί να έχει” (σ.σ. η ΜΕΝΝ) “απλώς διευθυντή. Πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες. Είχα στείλει εδώ τον υφυπουργό κ. Γιαννόπουλο, ο οποίος είχε ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με το Νοσοκομείο, στη συνέχεια προώθησε τις διαδικασίες στην Αθήνα και έτσι είμαστε στο παρά πέντε να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της κλινικής. Ενδιάμεσα ενισχύουμε και τις υποδομές με ένα ειδικό όχημα για τη μεταφορά των νεογνών από το Νοσοκομείο Χανίων στο Ηράκλειο με ειδικό σύστημα αντικραδασμών, έτσι ώστε στο ενδιάμεσο να μην προκύπτει κανένα πρόβλημα”.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: